Over de Efteling

Over de Efteling valt enorm veel te vertellen. Hieronder kunt u een beknopte geschiedenis lezen en meer informatie te weten komen over de wereld vol wonderen.

Wat is de Efteling?

De Efteling is het grootste attractiepark van Nederland. De Efteling is sinds 1952 uitgegroeid tot een attractiepark wat wereldwijd gewaardeerd wordt en staat in Nederland al een aantal jaar op plaats 1 van toeristische attracties. Uit onderzoek blijkt dat 96% van alle Nederlanders ooit in het park is geweest en dat mensen gemiddeld 5 keer in hun leven het park bezoeken.Het park is sinds 2010 365 dagen per jaar geopend en is dus het hele jaar door te bezoeken. In het park hangt een sfeer die moeilijk te beschrijven is. Het heeft iets authentieks, sprookjesachtig en fantasierijks. Tegelijkertijd gaat de Efteling met zijn tijd mee.

db95b39803cca41b7214ce8a99009645.png

Hoe is het ooit begonnen?

De Efteling kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot 1933. De officiële opening van het Sprookjesbos in 1952 wordt gezien als het openingsjaar. Anton Pieck wordt door Peter Reijnders gevraagd om sprookjes te ontwerpen voor een sprookjestuin bij een speeltuin en sportpark. Anton Pieck heeft er eerst helemaal geen zin in, maar gaat uiteindelijk toch aan de slag. Peter Reijnders bedenkt de techniek om de sprookjes te laten bewegen en Anton Pieck maakt de ontwerpen van de eerste 10 sprookjes. Later volgen er nog meer.

Heksenpoort_Oud.jpg

Vooruitgang

In de jaren 80 beseft de Efteling dat ze moeten investeren in grotere attracties om de jeugd weer naar Kaatsheuvel te lokken. Zodoende werd besloten om te investeren in de grootste stalen monster achtbaan van Europa, de Python. Daarna kwamen in rap tempo veel andere sensatie attracties zoals o.a. De Halve Maen, de Piraña, de 1001 nacht show, de Bob en de Polka Marina.

Pythonfoto.jpg

 Terugkeer naar sprookje

Nadat de Efteling veel sensatie attracties had gebouwd besloten ze weer terug te gaan naar de basis van het park, het sprookje. Voor het eerst sinds tijden kreeg het Sprookjesbos weer een uitbreiding, de Trollenkoning. Een aantal jaren later opende Droomvlucht haar poorten. Met Droomvlucht lijkt de Efteling een nieuwe weg te hebben gekozen. Alle attracties worden rijkelijk gedecoreerd en krijgen elk apart een eigen belevingsfactor, verhaal, sage en/of een unieke beleving.

Jaren 90 en 00

In deze jaren groeit het park opnieuw met veel attracties die een uitgebreid sprookje of verhaal bevatten, zoals het Volk van Laaf, Vogel Rok, Villa Volta en Pandadroom. Ook neemt de Efteling midden jaren 90 een nieuw entreegebouw in gebruik waarvoor ook een speciaal sprookje is geschreven.

nieuw-vakantiepark-efteling.jpg

5 miljoen bezoekers

Om bij de top van de attractieparken te behoren wil de Efteling in de toekomst vooral investeren in verblijfsaccomodaties en extra ruimte voor het park om uit te breiden met attracties waar ook alle gasten in passen. Het doel is om in 2020 5 miljoen bezoekers per jaar te trekken uit binnen- en buitenland. Daarbij passen aan aantal attracties in het plaatje, zoals Baron1898, Symbolica en 8 hectare grond om uit te breiden.

 

IMG_8429.jpg

Toekomst

De toekomst voor de Efteling ziet er  goed uit. In 2017 bestaat het park 65 jaar en bouwt voor die gelegenheid de sinds 2010 aangekondigde attractie ‘Hartenhof’, wat nu door het leven gaat als Symbolica. Naast Symbolica bouwt de Efteling ook aan een tweede vakantiepark genaamd ‘Het Loonsche Land’, wat ook gereed moet zijn in 2017.